الأربعاء، 8 سبتمبر 2021

 Water is the largest single component of the body. At birth, water accounts for approximately 75% to 85% of total body weight; this proportion decreases with age and adiposity. Water accounts for 60% to 70% of total body weight in the lean adult but only 45% to 55% in the obese adult. Metabolically active cells of the muscle and viscera have the highest concentration of water; calcified tissue cells have the lowest. Total body water is higher in athletes than in nonathletes and decreases with age and diminished muscle mass (Figure 6-1). Although the proportion of body weight accounted for by water varies with gender, age, and body fat, there is little day-to-day variation in an individual (Cheuvront et al, 2010). Functions Water makes solutes available for cellular reactions, regulates body temperature, maintains blood volume, transports nutrients, and is involved with digestion, absorption, and excretion (Armstrong 2005, Whitmire 2010). Loss of 20% of body water (dehydration) may cause death; loss of only 10% may lead to damage to essential body systems (Figure 6-2). Even mild dehydration (loss of 1% to 2%) can lead to loss of cognitive function and alertness, an increase in heart rate, and a decrease in exercise performance (Armstrong, 2005; Maughan et al, 2007). Healthy adults can live up to 10 days without water, and children can live up to 5 days, whereas a person can survive for several weeks without food. Distribution Total body water (TBW) is mainly distributed in the intracel- lular fluid (ICF) and extracellular fluid (ECF). The transcel- lular fluid is comprised of 3% of TBW and is the small amount of fluid making up cerebral spinal, pericardial, and pleural flu- ids as well as fluid surrounding the eye (Whitmire 2008, Rhoda 2011). ICF is contained within cells and accounts for two thirds of total body water. ECF accounts for the remaining one third of total body water. ECF is the water and dissolved substances in the plasma, lymph, and also includes interstitial fluid (the fluid around the cells in tissues) (Kingley 2005, Lanley 2012, Whitmire 2008). While the distribution of body water varies under different circumstances, the total amount in the body remains relatively constant. Water intake of foods and beverages Portions of this chapter were written by Pamela Charney, PhD, RD is balanced by water lost through urination, perspiration, feces,


الماء هو أكبر عنصر منفرد في الجسم.

 عند الولادة ، تشكل المياه ما يقرب من 75٪ إلى 85٪ من إجمالي وزن الجسم ؛ تتناقص هذه النسبة مع تقدم العمر والسمنة.

 يمثل الماء 60٪ إلى 70٪ من إجمالي وزن الجسم لدى البالغين النحيفين ولكن فقط 45٪ إلى 55٪ في البالغين الذين يعانون من السمنة.

 تحتوي الخلايا النشطة الأيضية في العضلات والأحشاء على أعلى تركيز للماء ؛ 

 خلايا الأنسجة المتكلسة هي الأقل.

 يكون إجمالي الماء في الجسم أعلى في الرياضيين منه في غير الرياضيين 

وينخفض ​​مع تقدم العمر وتقلص كتلة العضلات (الشكل 6-1). على الرغم من أن نسبة وزن الجسم التي يمثلها الماء تختلف باختلاف الجنس والعمر ودهون الجسم ، إلا أن هناك اختلافًا طفيفًا من يوم لآخر في الفرد (Cheuvront et al ، 2010). 

 الوظائف تجعل المياه المذابات متاحة للتفاعلات الخلوية ، وتنظم درجة حرارة الجسم ، وتحافظ على حجم الدم ، وتنقل المغذيات ، وتشارك في الهضم والامتصاص والإفراز (Armstrong 2005، Whitmire 2010).

 قد يؤدي فقدان 20٪ من ماء الجسم (الجفاف) إلى الوفاة 

 قد يؤدي فقدان 10٪ فقط إلى تلف أجهزة الجسم الأساسية (الشكل 6-2).

 حتى الجفاف الخفيف (فقدان 1٪ إلى 2٪) يمكن أن يؤدي إلى فقدان الوظيفة الإدراكية واليقظة ، وزيادة في معدل ضربات القلب ، وانخفاض في أداء التمرين (Armstrong، 2005؛ Maughan et al، 2007).

 يمكن للبالغين الأصحاء أن يعيشوا ما يصل إلى 10 أيام بدون ماء ، ويمكن للأطفال أن يعيشوا حتى 5 أيام 

في حين يمكن للشخص أن يعيش لعدة أسابيع بدون طعام.

 التوزيع يتوزع إجمالي مياه الجسم (TBW) بشكل أساسي في السائل داخل الخلايا (ICF) والسائل خارج الخلية (ECF). 

 يتكون السائل العابر للغلاف من 3٪ من TBW وهو كمية صغيرة من السوائل التي تشكل السوائل الدماغية الشوكية والتامورية والجنبية وكذلك السوائل المحيطة بالعين (Whitmire 2008، Rhoda 2011).

 يوجد ICF داخل الخلايا ويمثل ثلثي إجمالي ماء الجسم.

 يمثل ECF الثلث المتبقي من إجمالي مياه الجسم. 

 ECF هو الماء والمواد المذابة في البلازما واللمف ويتضمن أيضًا السائل الخلالي (السائل المحيط بالخلايا في الأنسجة) (Kingley 2005، Lanley 2012، Whitmire 2008).

 في حين أن توزيع ماء الجسم يختلف في ظل ظروف مختلفة ، فإن الكمية الإجمالية في الجسم تظل ثابتة نسبيًا.

 تناول الماء من الأطعمة والمشروبات كتبت أجزاء من هذا الفصل بواسطة باميلا تشارني ، دكتوراه ، RD تمت موازنتها بالمياه المفقودة من خلال التبول والعرق والبراز ،

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق

حساب الكارب لمرضي السكر

 تعد الكربوهيدرات من العناصر الغذائيّة الرئيسيّة الموجودة في الطعام والشراب، والتي تختلف بأنواعها؛ حيث توجد على شكل سُّكريات أو نشويات، أو أ...